STI with NTi XL2

0

 

 

 

 

 

 

 

Audio Designbg add to his board a new member….The famous XL2 audio spectrum analyzer.

With his special features Audio Design can verify all kind of evacuation system installed in production plants, special facilities, stadiums or public buildings and city malls. The XL2 analyzer and MR-PRO generator offers wide set of services like measurement STI-PA, T30, Integrated SPL meter, Data Logging and etc.

Our goal is to offer to our customer the most accurate and advance acoustic consultant services.

 

 

 

 

Audio Designbg release new product catalog

0

Audio deisignbg introduce his new catalogue with included new acoustic products.

Download catalogue, please click here.

head-page-blog

Акустични Панели

0

Аудио дизайн представи своите нови акустични продукти за акустично третиране.
Новите акустични панели имат индивидуален дизайн и великолепни акустични качества. За повече информация, моля посетете нашата страница с продукти ….

Acoustic panel

acer

Fabric acoustic panels

0

Audio Design introduce their new acoustic products for medium frequency treatment.
The new acoustic panels had individual design and magnificent acoustic performance. For more information, please visit our product page….

Acoustics panel

Audio Design finish open space treatment

0

Audio Design finish first stage of acoustic treatment in a big open space in Johnson Controls. From the pictures bellow you can see different configuration of absorbing panels. The acoustic measurements are made with Dodecahedron and 64bit FFT software by eng. Stanislav Filipov and the color scheme of the panels is made by arch. Alexander Asenov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We runs on Dodecahedron!

1

 

Audio Design presents Dodecahedron, a new  measurement equipment aimed to reach the most high accuracy in acoustic measurements. It’s based on twelve speakers and can deliver 100% isotropic dispersion of sound propagation.

This omni source can measure very accurately RT30, RT20, RT10 and can be very useful tool when waterfall analysis is needed.

The dodecahedron has a 360deg diagram of dispersion. This mean that the measurements make with him are more accurate compered to non isotropic sources such  a speakers. When we made an initial measurements with our dodecahedron we concluded big differences in low frequencies compered to casual box with speaker.

 

 

 

 

 

 

 

 

Окабеляване на апартаменти

0

Аудио Дизайн предлага услуги свързани със структурно окабеляване на различен вид сгради и апартаменти. Предлаганите от нас услуги включват окабеляване на всякакъв вид кабелни мрежи – компютърни, телефонни, кабелна телевизия, видеонаблюдение, мултимедийни мрежи с медия сървър, силови 220V електро мрежи. Голям интерес предизвиква изграждането на компютърна мрежа чрез електро преносната мрежа в даден апартамент или къща. Този вид мрежи позволява свързването на няколко отделни помещения с помоща на специални адаптери, които се включват в ел. мрежа(контакта) и осигуряват сигурна връзка до 200Mb/s между крайните устройства. Най-голямото предимство на тази технология развивана вече над 10 години в Европа и САЩ е че няма нужда да се прави сериозен ремонт за да се изградят нови кабелни трасета и да се полагат кабели.

wiring of apartment

При изграждането на нови кабелни трасета, те се изграждат професионално посредством гофрирани тръби или кабелни канали, като на определени места се изграждат междинни пач панели. Това позволява бъдещото полагане на нови кабели и разрастване на дадената мрежа.

Акустична среда и модален анализ

1

Модален анализ - 30Hz

АКУСТИЧНА СРЕДА

Терминът акустична среда се използва много често, когато говорим за аудио системи и звук, но всъщност за повечето хора е нещо неразбираемо и пренебрегвано. За да хвърлим малко светлина по въпроса може да кажем, че съществуват много и различни аудио-видео системи пресъздаващи различни звукови пейзажи и емоции, и единственото общо между тях е средата в която се намират или по-точно акустичната среда. В технически аспект тя има комплексен характер и зависи от много фактори, като температура и влажност на въздуха, разположение на звукоизточниците и др. докато в субективен аспект акустичната среда играе съществена роля за човешкото звуковъзприятие и това е основна причина понякога много точна и скъпа аудио система да звучи размазано и неясно.

Нека си представим една стандартна стерео система, тя има две озвучителни тела (говорители, колони), които възпроизвеждат цялостната звукова картина в дадено помещение. Ако обаче тези тела НЕ са поставени на правилното място или помещението има ограничена звукова среда, то се създават предпоставки за изкривявания. Причините за това могат да са много и различни, но основният проблем, когато започнете да слушате любимото си CD или просто седнете да гледате някой филм с приятели, се нарича отразени звукови вълни.

Казано с едно изречение в една стая винаги има два типа звукови вълни – директни и отразени. Първият тип вълни достигат директно от озвучителните тела до слушателя и са това, което ушите ни искат да чуят. Вторият тип са вълни отразени от стените, тавана, интериора и всичко останало и именно тяхното влияние е негативно за слушателя. Обяснено така звучи просто и лесно, и решението на проблема би бил елиминиране на отразените звукови вълни. Да звучи чудесно, но всъщност това не е така защото човешкият мозък обработва подадената му информация по-определен начин и от това зависи дали дадена песен ще ви хареса или не.

Решението се състои в няколко стъпки, като най важнната е:

МОДАЛЕН АНАЛИЗ ( УОТЪРФОЛ АНАЛИЗ )

Модален анализ - 160Hz

Модалният анализ е първото нещо, което трябва да се предприеме за да се анализира честотната характеристика на дадено помещение. Всъщност модите са особен вид звукови вълни, които дават акустична сигнатура на дадено помещение и показват реално неговите акустични свойства. АУДИО ДИЗАЙН извършва модален анализ с помоща на софтуерна симулация, като за нея се използват реалните геометрични размери на даденото помещение. След завършването му могът да се установят проблеми в АЧХ(амплитудно честотна характеристика) на помещението – нежелани резонанси, спадове или пикове на отделни честоти, стоящи вълни, заглъхване и др.

Специалният апроксимиращ софтуер CRAS, предвиждащ и изчисляващ модите в помещенията има база данни за всякакъв вид материали използвани в съвременното строителство и интериор – паркети, прозорци, мебели, килими, плочки и много други. Целта е освен геометрията на помещението да се изчисли и пълния коефициент на звукопоглъщане за даденото помещение.

ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ

1

фиг.1

Нека още в началото изясним разликата между звукоизолация и акустична обработка. Много често хората не са наясно с тези понятия, и бъркат звукоизолацията с акустика на помещение.

Звукоизолацията цели разделяне на вътрешната акустична среда от външната такава.

Звукоизолацията е необходима за спокойствието  на двете отделени страни – външната и вътрешната. Прекрасно е когато цари тишина и спокойствие в дома ни, но в случаите когато искаме да празнуваме някакво значимо събитие или просто да гледаме филм на домашната съраунд система е желателно да спазваме правилото ако искаме тишина и спокойствие и ние трябва да пазим тишина и спокойствие.  На практика, това е невъзможно и именно тук звукоизолацията става основен фактор.

При създаден звук или вибрация, независимо дали тя е извън стените на вашия дом или вътре в него се генерира енергия. Когато тя достигне границите на дома ви(стени, под, таван), част от тази енергия се превръща в топлина,  друга част преминава през стената и продължава своето разпространение, а трета част се отразява и се връща в същото пространство в което е създадена. Целта на звукоизолацията е да намали количеството преминала звукова енергия през стените, пода и тавана. Един от най-добрите начини според Аудио Дизайн, а може би и единствения правилен начин за звукоизолация е техниката – стая в стаята. При други техники се поставя частична изолация по пода, стените или тавана, което е неефективно и непрактично. Все пак природата на звукът е трептене на молекулите на въздуха, следователно където има въздух, има и звук. Много често се пренебрегват уплътнения на врати и прозорци, канали за електрическата мрежа, вентилационни системи. Както споменахме по-горе освен  звук, който се разпространява по въздуха, имаме и вибрации които се разпространяват в твърдите тела. Тоест за ефективна стая в стаята трябва да се избягват твърдите връзки между шумоизолиращите материали и конструкции.

Това, което можем да направим е да положим на пода високоплътна минерална вата, върху която след това се поставя армирана замаска, плочки, паркет или нещо друго. Разбира се покрай стените не трябва да има твърди връзки, и за целта от Аудио Дизай използваме специална вибрационна мембрана, която се подпъхва покрай стените. При стените се използва сандвич от гипс-картон и специална акустична мембрана, зад който плътно се полага минерална вата с плътност от 80 до 120кг/м3. Изолацията на вратите и покрай тях е най-трудна. Обикновенно се използва просто добре пасваща и уплътнителна лента, възможно по-плътна врата, но истинският начин е използването на двойни врати. Прозорците са всъщност най-големия проблем, и е почти невъзможно пълното звукоизолиране на помещения с прозорци. Липсата на такива е силно препоръчителна за места, където добрата акустика е важна – студия за запис, например.

Разгледахме изолацията на пода и стените в нашата ”стая-в-стаята”, остана тавана за който можем да използваме акустичен окачен таван. Под него може да се положи изолация за ударен шум както е на пода, като по този начин помещенията отгоре и отдолу ще бъдат максимално изолирани. Трябва да се внимава с окачения таван, който допълнително играе роля на частичната изолация на помещението, и ако се прекали с изолацията или окачения таван, то може да заглъхне. Специалистите от Аудио Дизайн измерват характеристиките на помещението с професиоанална апаратура и след това предлагат подходящо решение за звукоизолация с висококачествени изолационни материали.

СЪРАУНД СИСТЕМИ и ПОЗИЦИОНИРАНЕ

0

Съраунд системи

Изминаха почти 10 години откакто съраунд системите навлязоха от кино салоните в домовете на хората и вече дори децата могат да сглобят елементарно домашно кино, като просто включат аудио изходите на DVD-то  към обикновен стерео усилвател свързан към две колони. Разбира се така няма да се получи точно съраунд усещане дори да притежавате и най-големия широкоекранен телевизор.
За да се добие желания пълен „кино” сблъсък на въздействие и за да се почуства разликата трябва да разполагате с аудио-видео ресивър, който да слее картината от телевизора със звука от колоните, така че да се получи едно цяло съраунд усещане. И така първото условие за да имате съраунд звук е спазено, но дори с инсталирането на мощна домашна кино система с DTS- ресивър, две съраунд колони, център(един или два), събуфер и две фронт колони, няма да се почуства особенно подобрение, ако все още нямате идея къде да се поставят колоните…

В тази статия ще предложим някои специфични варианти за разполагането на колоните при съраунд системите, които можем да адаптираме към формата и декора на вашата „стая за слушане”.

Фиг.1 ни показва типичното наместване на колоните за кино със съраунд озвучаване. Диаграмата показва трите точки за поставянето на говорителите, които имат важна роля и за домашните устройства:

фиг.1

*Акустично просветващ екран който скрива предните колони в киното.

Лявата и дясната колони са приблизително отдалечени на разстояние приблизително широчината на екрана. По принцип предните колони се нареждат зад прожекционния екран, който е снабден с хиляди тънки много малки дупчици наречени акустични светлинки. Трите главни предни колони – лява, централна и дясна са зад картината от екрана, но също може и да се разположат наполвина отдалечени от него(1/2 разстояние).

Субуферът не е задължително да е поставен в симетрична връзка с главните предни колони. Типичното кино има много съраунд колони, и в комбинация с предните колони се получава така че публиката чува звука от всички страни.

Сега ще обсъдим друга озвучителна схема, такава съществува под различни варианти на свързване в домашните устройства.

фиг.2

Фиг.2 ни показва какъв тип оформление на колоните се препоръчва за официални тестове при оценка на звука при различни разкодирващи схеми за телевизионни системи от типа HDTV. Трите най-важни положения тук са:

–  Всички колони стоят на равно разстояние от слушателя.

–  Разположението на фронт колоните се базира на традиционната(но не и най-оптимална) схема на „равностранен триъгълник” стерео оформление, лявата и дясната колони са така разположени, че да сключват ъгъл от 30 със слушателя, или 60 градусово разположение.

–  Съраунд колоните не са плътно зад слушащият, а са повече изтеглени в страни.

Въоражени с по-горе споменатите съраунд факти от живота, вече можем да разнищим проблема за разположението на домашните кино колони за да постигнем най-добри резултати. Ще започнем с разположението от предната страна.

ЛЯВА, ДЯСНА, ЦЕНТЪР

Да решм къде ще е централната колона е лесно, тя трябва да е възможно най-близо до средата на видео-екрана. Някои ресивъри осигуряват двойна мощност за две централни колони, които би трябвало да се поставят във всеки един от краищата на екрана. Ако се изкушавате да предпочетете този начин, по причини свързани с пространството и обзавеждането, първо опитайте по-евтиния вариант на разположение с всичко на всичко само една централна колона. Когато превключвате вашия съраунд декодер за постигане на фантом ефект, чрез операция канализирана през централния канал. Имайте в предвид, че създаването на илюзионна картина през централния канал е подходящо за малки помощения, където екрана е рзположен много близо. Този вариант е по-предпочитан от варианта с озвучаване на помещението от предните две фронт колони, така че единственната централна колона си остава най-оптималния избор в този случай.

Не така обаче стои случая с двете фронт колони, поставянето на лявата и дясната колони е лесно само ако имате много голям екран, в противен случай широчината на екрана реално винаги ще бъде по-малка от разстоянието между двете фронт колони т.е. не както е при устройството на кината, което разгледахме по-горе(ширината на екрана там е по-голяма от разстоянието).

Ограниченията, които произтичат от домашното пространство не могат да се избегнат без да използвате широкоекранна прожекционна система.

Не е задължително да се придържате стриктно към традиционната схема за триъгълника от 60 град. Между слушателя, лявата и дясна колона – позицията на 60 град. Се основава само на традиционни схващания. Няма комбинация от психо-акустични причини и инженерни доводи, която да ни диктува точното 60 град. Разпростиране ляво/дясно. Съществува обаче психо-акустично доказателство което се явява в полза на зрителя на малкия екран. По-тясното разположение – само по 46 град. (от по 23град. От всяка страна) осигурява минимум изкривяване на звука за близко разположения слушател. Поставени в ъгъла – колоните е малко вероятно да се възприемат като източници на звук сами по себе си, по-скоро тогава звуковата ни предства ще се определя най-вече от качеството на записа. Точно това е нужно на домашната кино система: по-стеснено разполагане ляво/дясно, което по-добре да пасва с образа и същевременно все пак да е достатъчно широко за да осигури достатъчно добра представа и внушение.

Няма нужда да сте маниакално прецизни с тези ъгли, ще получите 60 град. Разпросранение, когато лявата и дясната колони сключат равностранен триъгълник с позицията на слушателя. За по-тясното 46град. Разпространение отдалечете колоните – лявата и дясната на около 25см разстояние от всеки крак, когато сте на позицията за слушане. Може също да използвате някои често пренебрегвани начини за подобрение на звука през предния централен канал. Спомнете си че предните колони в кината е обичайно да се разполагат горе-долу на разстояние равно на полвината от широчината на екрана. В домашни условия би трябвало да се стремите да направите възможно най-късото разстояние от средата на централната колона до хоризонталната линия, фиг.3.

фиг.3

Промушвайки през акустичните среди на лявата и дясната колона,  тази хоризонтална линия трябва да е възможно най-близо до средата на картината. Ако височината на монитора е възможно да се приспособява, може да го нагласите малко по-близо до централната линия, която образуват колоните. Имайте впредвид обаче, че асоцияцията на кино и телевизионните инженери на САЩ препоръчва че за по-критично гледане центърът на телевизионният екран трябва да бъде или леко под линията на очите или точно да съвпада с нея. В това отношение кината са далеч от възможно най-оптималната позиция за гледане, тъй като при тях седалките са така направени, че те карат да поглеждаш нагоре към екрана.

Много колони от типа домашно кино съзнателно са ограничили вертикалното звуково разпръскване. За най-доро високочестотно изпълнение акустичните центрове на подобни колони би трябвало винаги да бъдат възможно най-близко до нивото на вашите уши когато сте в седнало положение. Ако това не е възможно, опитайте се да наклоните колоните напред или назад, така че предните им панели да са насочени към височината на ушите в седяща позиция за слушане. Докато фиг.2 ни показва предните колони стоящи на равно разстояние от мястото за слушане, то има възможност по някога да получите много интересни резултати като размествате централната колона напред назад съобразно с лявата и дясната колони. Но така или иначе – ако получите някакви подобрения в звука, в съчетанието на тоновете, прецизността на картината – точността и правилното звучене зависят от отделните включени в системата колони и от мебелите близо до тях.

Go to Top
SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline